Terug naar het nieuwsoverzicht

Menton: Parking Vieille Ville - Sablettes ingehuldigd

05/12/2016

Dit artikel is niet beschikbaar in Nederlands

Het idee van een ondergrondse parking in het Oosten van de stad bestond al lang en gisteren werd het project officieel afgerond en feestelijk ingehuldigd.

Na lange, zeer lange jaren van onzekerheid (projecten werden bekritizeerd, werden uitgesteld of afgevoerd, het waren lange jaren van onzekerheid) heeft de inhuldiging van de parking Sablettes vorige zaterdag elke polemiek in de kiem gesmoord. Gedaan met verstoppertje spelen. De ondergrondse parking is er. Gebruiksklaar.

En de komst van de president stichter van Interparking, Claude de Clercq, onderstreepte duidelijk het belang van dit gebouw voor de regio. Het gebouw is natuurlijk ook belangrijk voor de Belgische groep, de ontwerper en operator ervan : het is zijn 800ste parking in de wereld. 

GRATIS PARKEREN TOT 13 DECEMBER

Buurtbewoners en handelaars waren in grote getale aanwezig op het Fontana-plein, vorige zaterdag om 11:00 uur. Om het onthullen van de gedenkplaat bij te wonen en om vervolgens, voor de allereerste keer af te dalen in deze ondergrondse plaats.

Niveau -1 (afgebeeld als een nijlpaard) was gereserveerd voor de toespraken. Je hoorde woorden van voldoening, je zag dat men fier was. Misschien zelfs wel opgelucht. Een toespraak van algemeen directeur van Interparking, Roland Cracco met aandacht voor de techniek : hij had het over « een opmerkelijk gebouw, zowel wat betreft zijn oppervlakte als wat betreft zijn architecturale kwaliteiten ».

Een ruim en goed verlicht gebouw, zonder palen. Het zal bij de bewoners de publieke ruimtes van boven de grond oproepen ; het heeft een grote esthetische kwaliteit, in zijn ogen niet te vergelijken met een doodgewone ordinaire cabine. Tussendoor vermeldt hij ook dat het beheer van de parkings l'Hôtel de ville en Saint-Roch binnenkort ook in handen van Interparking is.

Maar met een krachtige slotzin zet hij alle aanwezigen naar zijn hand : « Om zich er vertrouwd mee te maken , kan iedereen hier gratis parkeren tot 13 december ». En ook alle weekends van deze maand. Zoals dat in alle openbare parkings van de stad aangeboden wordt.

De « Communauté d'agglomération de la Riviera française » (Carf, nvdr), en zijn president, Patrick Cesari, houden een politiek getinte toespraak. « Met eenparigheid van stemmen hebben we deze parking goedgekeurd. Wij zijn er ons van bewust dat een project dat Menton ten goede komt, de hele regio ten goede komt », zo zegt hij. En hiermee richtte hij zich tot de vele burgemeesters van Roya en Bévéra, die aanwezig waren. « Dit werk werd in moeilijke omstandigheden uitgevoerd, we mogen vooral hen niet vergeten die hieronder geleden hebben », erkent hij. « Maar wat voor een resultaat !  Bedankt voor uw verdraagzaamheid, bedankt dat jullie begrepen hebben dat we hierdoor moesten ».

Jean-Claude Guibal, burgemeester en volksvertegenwoordiger, heeft veel kritiek moeten slikken van milieugroepen en van zijn oppositie in de gemeenteraad, maar hij verstopt zijn enthousiasme niet. Hij is tevreden dat een moeilijk en delicaat project tot een goed einde is gekomen en  hij heeft het ook over het punt waarop hij steeds hamert : de ondergrondse parkings dicht bij de stadskern, zijn de beste oplossing voor het parkeerprobleem.

«Het is belangrijk dat de auto niet meer op de eerste plaats komt, rechtvaardigt hij zich. Zodat hij de grond die zo raar en waardevol is, niet meer vervuilt. We hebben nu al de parkings l'Hôtel de ville, Saint-Roch en vanaf nu ook Sablettes ; nu moeten we nog een  nieuwe auto-tempel bouwen onder het station. En dan nog een andere «du côté de Carnolès», dan hebben we een mooi evenwicht hier in Menton.

Het in orde brengen van de bovengrond ? Dat zou begin volgend jaar moeten starten. « Het moeilijkst is niet de keuze van het materiaal of van het straatmeubilair, maar wel welke sfeer we er willen hebben. Alles moet uitnodigen tot respect voor deze plaats, een plaats die gebruikt kan worden voor aangename vrijetijdsbesteding, voor ontmoetingen, voor ontspanning. Voor alle generaties. In de zomer en ook in de winter ».  En dit gevecht is nog niet (helemaal) gedaan. Alice Rousselot

Alice Rousselot

Photo Cyril Dodergny

Photo Cyril Dodergny